Να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου

«Η ακεραιότητα χωρίς γνώση είναι αδύναμη και άχρηστη, ενώ η γνώση χωρίς ακεραιότητα είναι επικίνδυνη και φρικτή>. 

  1. ]ohnson,Αγγλοςσυγγραφέας 

Το να είμαι υπεύθυνος σημαίνει να δέχομαι την ευθύνη των πράξεών μου, τις συνέπειες της συμπεριφοράς μου. Η ευαισθησία που δείχνουμε καθώς φροντίζουμε την υγεία μας μέσω της δίαιτας και της άσκησης είναι ένα παράδειγμα τού να είναι κανείς υπεύθυνος. 

Όταν η υπευθυνότητα επιβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες, είναι ενοχλητική, αλλά όταν η προσωπική ευθύνη πηγάζει από τις προσωπικές, εσωτερικές επιλογές, τότε το άτομο απελευθερώνεται από τις οποιεσδήποτε παρανοήσεις. 

Όταν τα άτομα είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους, εκτιμούν την αξία τους πιστεύοντας ότι είναι ικανά και ότι μπορούν να κάνουν δικές τους επιλογές. Δε ζητούν από τους άλλους να ορίσουν την ευτυχία τους και δεν επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους για τα προβλήματά τους. Χωρίς να κατηγορούν τους άλλους ότι εμποδίζουν την εκπλήρωση των στόχων τους, αποδέχονται την ευθύνη της ζωής τους και φροντίζουν τον εαυτό τους. 

Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους δε ζουν απερίσκεπτα και επικίνδυνα. Διαλέγουν με σύνεση τις αξίες με βάση τις οποίες θέλουν να ζήσουν. Μαθαίνουν από τα λάθη τους εκλαμβάνοντάς τα ως ευκαιρίες εσωτερικής μάθησης και προσωπικής βελτίωσης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ