Συνεδρίες Κλινικής Υπνοθεραπείας – Αυτοεκτίμησης

Συνεδρίες Κλινικής Υπνοθεραπείας – Αυτοεκτίμησης (Α. Γαλανού Ψυχολόγος)

 

Συνεδρίες κλινικής υπνοθεραπείας-αυτοεκτίμησης

ΜΑΡΙΑ
Η Μαρία είναι 25 χρονών και ζει στην Αθήνα με τους γονείς της που είναι συνταξιούχοι. Έχει τελειώσει ΙΕΚ λογιστικής και εργάζεται σε μια εταιρία στο λογιστήριο, χωρίς ομως ιδιαίτερες αρμοδιότητες σε καθάρα λογιστικά κομμάτια. Επίσης διατηρεί μια σχέση, περίπου 6 μήνες , με τον Κώστα, ο οποίος διανύει την στρατιωτική του θητεία.

1η Συνεδρία

Στην πρώτη μας συνάντηση η Μαρία ήρθε με αίτημα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης της, την αποδοχή του εαυτού της. Θέλει όπως η ίδια αναφέρει να μην ακούει τα αρνητικά σχόλια των άλλων προς εκείνη, να μην επηρεάζουν τη διάθεση της και τα θέλω της. Αυτή την περίοδο, αυτό που δυσχεραίνει πολύ την ψυχική της αντοχή και διάθεση είναι η μη τήρηση του ωραρίου και η συμπεριφορά της εργοδότρια της. Αν και δεν είναι μόνο εκείνη αποδέκτης αρνητικών σχολίων και φωνών είναι κάτι που δεν το αντέχει. Γενικά οι φωνές και οι εντάσεις της προκαλούν πανικό. Επίσης η συνύπαρξη με τους γονείς της, είναι για εκείνη κουραστική καθώς εκείνοι ασχολούνται συνέχεια με το τι κάνει ή δεν κάνει. Επιμένει πολύ στην σχέση της με τον πατέρα της, τον τρόπο που επικοινωνούν και πως πιστεύει οτι το ‘’κολλημένο’’ του μυαλό της έχει δημιουργήσει πολλά θέματα στον τρόπο που αντιμετωπίζει και εκείνη τη ζωή. Επίσης μου ανέφερε οτι έχει ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα από παιδί. Οι γιατροί της είπαν ότι είναι τοπική δερματίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται στο χέρι, στο λαιμό και στην πλάτη. Ανακούφιση αισθάνεται με το ξύσιμο σε σημείο να ματώσει. Το άγχος το επιδεινώνει, καθώς και το πλύσιμο των πιάτων και ο καθαρισμός ντομάτας.

Θεραπευτικός σχεδιασμός

Με αφορμή την σχέση με την οικογένεια και συγκεκριμένα με τον πατέρα, δουλέψαμε πεποιθήσεις. Ζήτησα από την Μαρία να γράψει πεποιθήσεις με τις οποίες έχει μεγαλώσει, πεποιθήσεις που έχουν γραφτεί μέσα της και ακολουθεί συνειδητά η’ ασυνείδητα. Αφού τις κατέγραψε μου είπε πως την ώρα που τις έγραφε συνειδητοποιούσε πως όλες της θύμιζαν λόγια του πατέρα της. Στην συνεχεία δουλέψαμε στο ‘’σπάσιμο’’ αυτών των παλιών πεποιθήσεων και στην εγγραφή και αλλαγή, νέων, λειτουργικών θετικών δηλώσεων.

Πεποιθήσεις

 • Οι μεγαλύτεροι έχουν πάντα δίκιο και πρέπει να ακούμε τη γνώμη τους ακόμα και όταν μας ενοχλεί ή μας προσβάλει
 • Δεν μιλάμε με αγένεια σε μεγαλύτερους
 • Δεν δίνουμε δικαιώματα στους άλλους για να μην μας σχολιάσουν
 • Τιμούμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας
 • Αποφεύγουμε να κάνουμε λάθη, γιατί δεν συγχωρούνται εύκολα
 • Είμαστε πάντα εντάξει απέναντι στους άλλους και ας μην το εκτιμούν, ακόμα και αν παραμελούμε τον εαυτό μας
 • Η κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της
 • Πρέπει να είμαι πάντα το καλό κορίτσι

Νέες θετικές δηλώσεις

 • Είναι εντάξει για μένα να λέω αυτό που σκέφτομαι και αυτό που αισθάνομαι
 • Θέλω να ακούω τη γνώμη των άλλων όταν το επιθυμώ εγώ και να τη φιλτράρω σύμφωνα με το τι είναι καλό για μένα
 • Ποιος απαγόρευσε την σύγκρουση; Εγώ λέω τη γνώμη μου ανοιχτά και διεκδικώ τα θέλω μου
 • Κάνω πράγματα που με ευχαριστούν
 • Επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνω λάθη, μαθαίνω από αυτά και μπορώ να μου τα συγχωρώ.
 • Έχω χρόνο για μένα, γι΄αυτά και με αυτούς που επιλέγω
 • Αντιμετωπίζω τις προκλήσεις της δουλειά μου και στο εργασιακό μου περιβάλλον με αντιμετωπίζουν με σεβασμό

Έκλεισα την συνάντηση μας με την χαλάρωση και το εισαγωγικό της εμπιστοσύνης.

2η Συνεδρία                                                                                                                              

Στην έναρξη της 2ης συνεδρίας, η Μαρία μου είπε πως κάθε πρωί διάβαζε τις νέες τις θετικές δηλώσεις, ένιωθε πιο δυνατή και σίγουρη και πως ένιωσε την ανάγκη πλέον να οριοθετείται. Ξεκίνησε με την δουλειά καθώς διεκδίκησε δυο φορές να φύγει στο 8ώρο της, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε.

Ξεκίνησα με το βασικό της ύπνωσης και πήρα στοιχεία για τον ασφαλή της χώρο. Πήρα λίγο χρόνο για να φτιάξω την συνταγή και στην συνέχεια κάνοντας μια πιο σύντομη χαλάρωση εισάγω τις θετικές υποβολές.

Εκείνη είδε: Είναι σούρουπο σε παραλία και ανοιχτά ωκεανός. Ξανθιά άμμο βρεγμένη. Η θάλασσα ήρεμη με μικρά κύματα στην ακροθαλασσιά. Περπατάει στην άμμο, έχει πολύ όμορφη αίσθηση και στην συνέχεια κάθεται στη άμμο. Μυρίζει τον αέρα και νιώθει υπέροχα, ευφορία. Φύσαγε όσο έπρεπε και της ήταν πολύ ευχάριστο το αεράκι αυτό. Απλά καθόταν εκεί και ηρεμούσε. Φορούσε λευκά ρούχα, που στην πραγματικότητα ποτέ δεν φοράει .Στην αρχή κάπου πιο μακριά είδε το αγόρι της αλλά μετά τον έβγαλε από το πλάνο.

Υπνωτική υποβολή: …..Και είσαι στο μέρος που αισθάνεσαι πάντα ο εαυτός σου. ΕΣΥ, Φορώντας το λευκό σου μανδύα να σε προστατεύει ήρεμη και αέρινη. Χρώματα όμορφα σε περιβάλλουν, το μπλε του ωκεανού και της θάλασσας, η χρυσή άμμος στα πόδια σου και νότες πορτοκαλί ηχούν στα αυτιά σου σαν βυθίζεται ο ήλιος. Και καθώς μυρίζεις τον φρέσκο αέρα της θάλασσας κάθε εισπνοή σου βαθιά γεμίζει όλο σου το είναι , χορταστικός ο αέρας μέσα σου σε γεμίζει αισθήματα ευφορίας, σιγουριάς και εμπιστοσύνης για σένα. Ναι, αυτό είσαι. Έτσι ακριβώς. Δυνατή, αισιόδοξη, γεμάτη ενέργεια για να καλωσορίσεις την αγάπη και την ευημερία στη ζωής σου. Έτσι καθώς εκπνέεις τώρα, το αεράκι αυτό παίρνει τα άσχημα συναισθήματα που σε βαραίνουν. Αγάπη και αποδοχή είναι αυτό που χρειάζεσαι και αυτό απολαμβάνεις. Η αρνητική κριτική, το ρούφηγμα της ενέργειας σου είναι παρελθόν. Έχουν φύγει μακριά σαν σφραγισμένα σεντούκια που ρούφηξε ο βυθός της θάλασσας. Πάνε ανεμίζουν τα παλιά και τα φθαρμένα. Το άγχος , ο φόβος, η πικρία χάνονται μες τον απέραντο ωκεανό. Όλα γύρω σου , είναι εκεί, όμως για τώρα είσαι εσύ και ο πολύτιμος εαυτός σου. Καθισμένη σε ένα κούτσουρο που ζέστανε ο ήλιος της μέρας νιώθεις πλήρης και ανακουφισμένη για όλα τα όμορφα ου υπάρχουν στη ζωή σου.

Παρατηρήσεις: Αρχικά στο βασικό της ύπνωσης η στάση του σώματος της έδειχνε σφιγμένη και οι αναπνοές και αυτές συγκρατημένες και κοφτές. Όταν όμως προχωρούσα στη συνταγή είδα την αναπνοή της πιο ήρεμη και γεμάτη και το σώμα πιο χαλαρό στην καρέκλα. Στο τέλος της συνεδρίας η Μαρία μου ανέφερε ότι της έμεινε η εικόνα με τον λευκό της μανδύα να την προστατεύει. Της άρεσε η εικόνα με το κούτσουρο στο οποίο καθότανε. Και σαν συναίσθημα νιώθει ευφορία και ηρεμία.

Για την επόμενη φορά ζήτησα από την Μαρία να φτιάξει το κολάζ με τον ασφαλή της χώρο.

3η Συνεδρία

Στην συνάντηση αυτή η Μαρία μου ανακοίνωσε οτι προκάλεσε την απόλυση της μετά απο μια αντιπαράθεση που είχε με την εργοδότρια της. Της φώναζε λέγοντας της οτι είναι πολύ αργή κ οτι τίποτα δεν κάνει σωστά και η Μαρία της απάντησε οτι ‘’αν δεν σας κάνω ας με διώξετε’’. Και έτσι κ έγινε.

Μου περιέγραψε τα συναισθήματα της. Πως νιώθει ανακούφιση, οτι κουράστηκε να νιώθει λίγη και να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Για το μόνο που ανησυχούσε είναι να βρει κάτι άλλο σύντομα. Είχε ήδη στείλει βιογραφικά και είχε περάσει μια συνέντευξη την προηγούμενη ημέρα για γραμματειακή υποστήριξη.

Σε αυτή την συνάντηση θεώρησα σωστό(δεν ήξερα ακριβώς πως να το χειριστώ) να κάνουμε μια κουβέντα για τις επιλογές που έχει και το τι είχε σκεφτεί καθώς τα κατέγραφε σε ένα χαρτί. Μου μίλησε για την αγάπη της επίσης στο χειροποίητο κόσμημα και πως θα ήθελε να παρακολουθήσει μια σχολή πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Στην διάρκεια της κουβέντας βγήκανε πολλά συναισθήματα, φόβος και κυρίως θυμός. Το χέρι της επίσης είχε επιδεινωθεί.

Θεραπευτικός σχεδιασμός: Σε αυτό το σημείο, αν και δεν ήμουν σίγουρη, να δουλέψαμε την ψυχοσωματική άσκηση και έκλεισα με την Sedona.

Ζήτησα από την Μαρία να έρθει σε επαφή με το συναίσθημα της για αυτό το σύμπτωμα, να μιλήσει το σώμα της γιαυτό. Με το αντίθετο χέρι της γραφής και με κλειστά μάτια ζωγράφισε και μετά με το δεξί διαμόρφωσε αυτό που της θύμιζε. Αυτό που μου περιέγραψε είναι μια σπείρα η οποία έχει κίνηση αλλά δεν έχει έξοδο.

Στην συνέχεια δούλεψα την Sedona για να αποφορτιστεί από συναισθήματα.

Ξεκίνησα με:

Θυμός… ένιωσε κάψιμο στο λαιμό

Ανακούφιση… ήταν ήρεμη

Ενοχή… ταχυκαρδία, πλάκωμα στο στήθος

Λύπη… στο πρόσωπο και στα πόδια

Ουδέτερο… το επόμενο συναίσθημα

Χαρά… στα πόδια

Φόβος… Στο στομάχι και στα μπράτσα

Ηρεμία… στο στόμα και στα πόδια

Παρατηρήσεις: Εισέπραξα από την Μαρία το άγχος της αλλά και μια σιγουριά και ανάγκη για αλλαγή. Επίσης μου είπε πως παρα τα ανάμικτα συναισθήματα της νιώθει αισιόδοξα και πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Στην επόμενη συνάντηση θα δουλέψω με την Μαρία την μείωση του άγχους και θα εισάγω μέσα σε αυτό και την συνταγή της ψυχοσωματικής.

4η Συνεδρία

Στην συνάντηση μας η Μαρία μου είπε πως αυτή η εβδομάδα κύλησε πιο ήρεμα, ξεκουράστηκε και ότι παρατήρησε πως η φαγούρα στο χέρι της άρχισε να υποχωρεί από την επόμενη ημέρα , πως έπλυνε πιάτα χωρίς αυτό να το επιδεινώσει. Πράγμα που με εξέπληξε διότι δεν είχα προχωρήσει στη συνταγή. Το άγχος της δεν το κοντρολάρει πάντα, γιατί αγχώνεται με τα χρήματα και ότι έχει αρχίσει να βαριέται με τόσο χρόνο.

Επίσης σήμερα μου έφερε το κολάζ του ασφαλή της χώρου και μου μίλησε για τις εικόνες που έχει επιλέξει.

Θεραπευτικός σχεδιασμός: Ξεκινήσαμε να μιλάμε για καταστάσεις που της προκαλούν άγχος και στην συνέχεια έκανε την ζωγραφιά για την άσκηση του άγχους. Η εικόνα που είδε στο σχέδιο που έφτιαξε με το αντίθετο χέρι της γραφής ήταν ένα καπέλο και με το άλλο χέρι και με επιλογή άλλου χρώματος του έδωσε την τελική του μορφή. Αυτό που ζωγράφισε ήταν ένα γυναικείο καπέλο.

Μετά της ζήτησα να μου πει με ποιον τρόπο πιστεύει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καπέλο αυτό σαν κλειδί που το χρησιμοποιεί για να εξουδετερώνει το άγχος της. Μου είπε ότι το καπέλο πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για να μας προστατεύει από τον ήλιο ή για να μας ζεσταίνει, ως προστασία δηλαδή. Ότι θα μπορούσε δηλαδή νοερά να την προστατεύει από καταστάσεις άγχους. Μετά χαριτολογώντας σκέφτηκε επίσης πως θα μπορούσε νοερά να το χρησιμοποιεί πετώντας το αποκρούοντας ότι ή όποιον πάει να της προκαλέσει άγχος.

Στην συνέχεια της ζήτησα να καταγράψει τις καταστάσεις που της προκαλούν άγχος και την νέα αντίδραση σε αυτές με θετικό λόγο και χρόνο ενεστώτα.

Καταστάσεις άγχους :

 • Οι γονείς ασχολούνται συνεχώς μαζί μου
 • Θα μείνω χωρίς χρήματα και δεν θα μπορέσω να καλύψω τις ανάγκες μου
 • Οι φωνές , οι νευρικές κινήσεις

Νέα αντίδραση

 • Γνωρίζω να προστατεύω τον εαυτό μου και βάζω όριο στους γονείς μου
 • Πάντα βρίσκω τρόπο να καλύψω τις ανάγκες μου
 • Μπορώ να προφυλάξω τον εαυτό μου από φωνές και καταστάσεις λέγοντας πάντα την αλήθεια μου

Στοιχεία κολάζ:

 • Ένα μολύβι , αγαπάει να γράφει με μολύβι.
 • Μια εικόνα με ένα γραφείο, της αρέσει, την ηρέμη να γράφει να διαβάζει εκεί.
 • Μια πολυθρόνα, αναπαυτική, στην οποία χαλαρώνει και τα μπράτσα της νιώθει πως την αγκαλιάζουν.
 • Κεριά αρωματικά.
 • Λουλούδια και φυτά, της προκαλούν ευεξία, αίσθηση καθαριότητας και υγείας
 • Μια πεταλούδα, την αγαπάει απο παιδί γιατί την νιώθει ελεύθερη, για εκείνη σημαίνει αναγέννηση.
 • Εικόνα παραλίας που οραματίστηκε
 • Ένα φλυτσάνι καφέ τον οποίο και απολαμβάνει να πίνει.

5η Συνεδρία

Πειραματικός σχεδιασμός: Σε αυτή την συνεδρία θα δουλέψουμε το σενάριο για τη μείωση του άγχους συμπεριλαμβανομένου και του ψυχοσωματικού συμπτώματος. Ξεκινάω σε ύπνωση και βαθιά χαλάρωση με την βασική υπνωτική εισαγωγή για τη βαθιά χαλάρωση και εισάγω την υπνωτική υποβολή. Βάζω μέσα τα στοιχεία που πήρα σχετικά με τις καταστάσεις άγχους και το κλειδί της.

Συνταγή

………’’Επειδή τώρα είσαι σε χαλαρή κατάσταση, άφησε κάθε συναίσθημα να βγει στην επιφάνεια. Αποδέχεσαι όλα τα συναισθήματα σου . Συναισθήματα δικά σου η΄φορτωμένα στην πλάτη. Εισπνοή εκπνοή. Εξέτασε αυτά τα συναισθήματα, αποφάσισε ποια θέλεις να κρατήσεις και από ποια να απαλλαχθείς. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι.. Η ντροπή, η ενοχή, ο θυμός, η ζήλια, η λύπη, η κριτική. Έτσι ακριβώς. Είσαι και νιώθεις ελεύθερη ΤΏΡΑ να το κάνεις. Ένα ένα ξεπηδούν σαν βατραχάκια από θολά νερά. Τι ανακούφιση! Με κάθε εκπνοή σου επιτρέπεις σε ότι σε βαραίνει να πετάξει μακρυά. Έχεις ανεξαρτησία και είσαι γεμάτο εσωτερική ασφάλεια. Άνοιξε και πάλι το μυαλό σου σε αυτή την εσωτερική σου ασφάλεια που πάντα ήταν εκεί. Όλη αυτή η εμπιστοσύνη έχει κινητοποιηθεί τώρα. Εσύ δημιουργείς μια νέα θετική πραγματικότητα. Κάθε πρωινό με ευγνωμοσύνη αντιμετωπίζεις τη νέα σου μέρα και τις προκλήσεις της. Νιώθεις δυνατή και κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν λυγίζει την εσωτερική σου δύναμη και πίστη. Νιώσε προστατευμένη από εξωτερικές πιέσεις και στρες. Φτιάξε μια δική σου ασπίδα προστασίας, η οποία σε προστατεύει από την πίεση και το άγχος. Φαντάσου το καπέλο σου. Το χρησιμοποιείς όπως εσύ κρίνεις κάθε φορά. Άλλοτε φορώντας το και άλλοτε πετώντας το, αποκρούοντας οτιδήποτε μπορεί να σε αγχώσει. Ενσωμάτωσε νέες αντιδράσεις σε παλιές καταστάσεις. Βρίσκεις νέες τρόπους επικοινωνίας με την οικογένεια σου και έτσι εξομαλύνεται κάθε αρνητική κατάσταση. Θέτεις τα όρια σου ως ώριμη και υγιής γυναίκα. Κινητοποίησε σε νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και απολαμβάνεις μια δουλειά που σου παρέχει την οικονομική ασφάλεια που χρειάζεσαι. Οι μέρες σου είναι γεμάτες επιτυχίες. Η κάθε μέρα για σένα είναι χαρά. Νιώθεις σιγουριά και απελευθερωμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος. Το άγχος σε αποχαιρετά σαν σκόρπιες σελίδες φθαρμένου βιβλίου που ο άνεμος φύσηξε και σκόρπισε μακριά. Έτσι ακριβώς. Και ήρθε η ώρα να απαλλαγείς από τη φαγούρα και τη δερματίτιδα που σε ταλαιπωρεί. Τώρα απαλλάσσεσαι από αυτό το σύμπτωμα όπως τα φύλλα απ΄τα δέντρα που πέφτουν το φθινόπωρο και σκορπάνε. Κάθε σημείο του σώματος σου σαν χρυσή πούδρα που απλώνεται και εσύ απολαμβάνεις την υφή του και την λάμψη του γεμάτο υγεία.’’ Επαναφορά και κλείσιμο.