Εξαρτήσεις και Δυνατές Επιθυμίες

Εξαρτήσεις και Δυνατές Επιθυμίες

Αποσπάσματα:

1. Αλκοόλ

Αποφεύγουν τις σχέσεις, γιατί τις φοβούνται. ‘Εχουν υπερβολικά μεγάλη ευαισθησία, που τους καταβάλλει.

‘Εχουν ενοχές , αισθάνονται πως είναι ανεπαρκείς και τεως τα πάντα είναι μάταια, έτσι παραιτούνται. Αποφεύγουν την πραγματικότητα καταπιέζοντας τον εαυτό τους. Έχουν εξάρτηση τον τύπου ‘ποτέ δεν είναι αρκετό’ και είναι πολύ απαιτητικοί.

Αποφεύγουν, αμυνόμενοι, την υπευθυνότητα, κυριαρχούνται από την άρνηση, αποφεύyουν την ανάλυση , και δίνουν έμφαση σε οτιδήποτε έχει σχέση με την αντίληψη. Νοιώθουν πολύ μεγάλο φόβο για την ευθύνη των μεγάλων και αποφευγουν την ωριμότητα. Όλα αυτά τα έμαθαν μέσα στην οικογένεια τους, όπου αποθαρρυνόταν η ωρίμανση των μελών της, και /ή μέσα στην οποία το να είναι κάποιος `ενήλικας’ δημιουργούσε τρόμο. Έχουν πολύ βαθιά αυτό-απόρριψη , νοιώθουν ηττημένοι και τρέφουν μεγάλη εχθρότητα. Πρόκειται για συναισθήματα τα οποία πηγάζουν από την εξαιρετικά δυσλειτουργική οικογένεια τους. Έχουν πολύ βαθιά την αισθηση πως είναι ολομόναχοι στον κόσμο, χωρίς καμιά υποστήριξη. ‘Εχουν πολλές τραυματικές αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, οι οποίες συνοδεύονται από μια βαθιά αίσθηση αποτυχίας.

2. Βιβλιο Μανίες

“Μανιώδεις της πληροφόρησης”. Προσπαθούν να σπάσουν τους κώδικες και να γίνουν κύριοι της ζωής τους , κατανοώντας την. Είναι τα προϊόντα μιας οικογένειας που τους προκαλούσε σύγχυση και πόνο, αλλά που ήταν από πολλές πλευρές θετική. Πρόκειται λοιπόν για το φαινόμενο:

‘όταν καλοί άνθρωποι κάνουν κακές πράξεις’. Η γονική διάσωση σε μια προσπάθεια του ατόμου να ‘τα κάνει όλα καλύτερα’. Τα άτομα αυτά είχαν αναλάβει του ρόλο του ‘οικογενειακού γερανού’, και νοιώθουν πολύ έντονα πως έχουν αποτύχει στον ρόλο τους, κάτι που φυσικά οφείλεται στην δυσλειτουργική οικογένεια, τους. Κανένας δεν Θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποκτήσει το άτομο κύρος και να αποδείξει την αξία του. Αυτό επιδιώκει να το καταφέρει με την απόκτηση γνώσεων, και στην συνέχεια με την μετάδοση τους και στους άλλους. Πηγάζει από την συστηματική υποτίμηση και δυσφήμιση που υπέστη όταν ήταν παιδί, που δεν του επέτρεψαν να αναπτύξει τις ικανότητες του. Το άτομο προσπαθεi να γίνει ένας `δάσκαλος’ γιατί έχει την αίσθηση οτι αυτό είναι το κάλεσμα της μοίρας του, αλλά και γιατί μέσα στην οικογένεια του, που δεν του επέτρεψε να αναπτυχθεί όπως έπρεπε, βίωσε το: Όσοι δεν μπορούν να πράξουν, διδάσκουν’ .

3. Βουλιμία, (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΤΟ)

Νοιώθουν έναν απελπισμένο τρόμο για την ζωή, αλλά και ένα υπερβολικά μεγάλο μίσος για τον εαυτό τους. Πηγάζει από μια τρομακτική, απορριπτική και δυσλειτουργική οικογένεια, η οποία ωστόσο με πολύ μεγάλη επιμέλεια έκρυβε το μίσος της καμουφλάροντας το σε φαινομενική αγάπη, έτσι ώστε τελικά το άτομο δεχόταν όλο το μίσος και την απόρριψη σαν τιμωρία που ‘του άξιζε’.

4. Κοψίματα

«Μαστίγωμα». Τιμωρείς τον εαυτό σου γιατί δεν ακολούθησες τους ίδιους σου τους κανόνες. Επίσης, οι κοντινοί σου άνθρωποι έχουν την τάση να σε «κόβουν και να σε ράβουν στα μέτρα τους».Οφείλεται σε καταπιεσμένη οργή και επιθυμία να «αποκόψεις» κάποιον. Το όλο πράγμα ξεκίνησε στην επικριτική και καυστικά σαρκαστική σου οικογένεια στην οποία ο άμεσος θυμός και η επιθετικότητα δεν επιτρέπονταν (Δες τα εμπλεκόμενα μέρη του σώματος για περισσότερες πληροφορίες)

5. Κρίσεις Πανικού – Διαταραχή Πανικού

Βιώνουν ένα μεγάλο άγχος ,γιατί φοβούνται τις συνέπειες του να αφεθούν μόνοι τους να πάρουν αποφάσεις. Συνήθως αυτό έρχεται στην επιφάνεια εξαιτίας συμβολικών ή πραγματικών περιστάσεων που ενεργοποιούν μνήμες του παρελθόντος τους και/ ή το υποσυνείδητο σύστημα των κινήτρων τους. Εδώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες:

a) Μπορεί να πρόκειται για ‘άγχος ότι είναι κακοί’ όπου νοιώθουν ότι είναι ‘κακοί’ ‚και πιστεύουν ότι Θα κάνουν τρομερά πράγματα ,ή:

b) ‘άγχος προδοσίας’ ,όπου φοβούνται πως αν έκαναν ή έλεγαν αυτό που βλέπουν ,τότε θα κατέστρεφαν την οικογένεια τους, ή:

c) ‘οργή σεξουαλικής εκμετάλλευσης’ ,όπου φοβούνται αυτό που Θα έκαναν σαν αντίδραση στο ότι έχουν υποστεί επιθετικά κτητικές και αδιάκριτες σεξουαλικές παρενοχλήσεις από την οικογένεια τους. Όλο αυτό το μοντέλο ξεκίνησε από την μήτρα, όπου αρχικά υπήρχε μια τεράστια απορριπτική αντίδραση εκ μέρους της μητέρας ,επειδή φοβόταν τις μεγάλες ικανότητες του ατόμου (που υπάρχουν στην ψυχή του).

6. Body Building

Πρόκειται για, την ναρκισσιστική διόγκωση τον εγώ και για μια αναζήτηση της τελειότητας. Είναι άτομα με αυτάρκεια, που στηρίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους, και επιζητούν την διέγερση και τον έλεγχο. Προσπαθούν έτσι να επιβεβαιωθούν για την αξία τους, και να αντισταθμίσουν την αδιαφορία και την υποτίμηση που βίωσαν όταν ήταν παιδιά.

7. Πλοία

Πρόκειται για ` σφραγισμένους αστούς ερημίτες’, που δημιουργούν τις δικές τους ‘μήτρες’. Πηγάζει από την απόλυτη απόρριψη και αποξένωση που άρχισαν να βιώνουν ήδη από τότε που βρισκόντουσαν μέσα στην μήτρα.

8. Σιτάρι – Ψωμί

Πρόκειται για άτομα που έχουν στερηθεί την φροντίδα και αναζητούν την αφθονία, αντιδρώντας έτσι στην συναισθηματική στέρηση που βίωσαν από πολύ μικρή ηλικία. Έχουν άγχος επιβίωσης , προσπαθούν να αυτό-επιβεβαιωθούν και να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Είναι “αστοί ερημίτες”, που στηρίζουν και τρέφουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, ζώντας μέσα στην κοινωνική απομόνωση και την συναισθηματική μόνωση. Κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας αναγκάστηκαν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους, και ανακάλυψαν πως η αγάπη είναι ένα δηλητηριασμένο μήλο.

9. Σοκολάτα

Είναι τα προϊόντα μιας εξαιρετικά δυσλειτουργικής οικογένειας, που τους καταπίεζε συναισθηματικά, μέσα στην οποία βίωσαν την υποσυνείδητη βιαιοπραγία μεταξύ των μελών της. (Βλέπε και ΚΑΠΝΟΣ)
“Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”. Τα άτομα αυτά επιμένουν, παρόλη την απογοήτευση και την στέρηση. Έμαθαν από πολύ νωρίς στην ζωή τους να επιμένουν, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, γιατί είχαν πολύ έντονη…

10. Φανατικός με το Μπάσκετ

Είναι αώνιοι έφηβοι, που εξαρτώνται από την συμμορία τους. Δίνουν έμφαση στην δύναμη, οι εκτιμήσεις τους βασίζονται πάνω στο σεξ και φλερτάρουν πολύ. Δεν θέλουν να μεγαλώσουν και να αναλάβουν τις ‘ευθύνες των μεγάλων’. Η μητέρα τους αντιμετώπιζε σαν ήταν ο`θησαυρός’ της, και μια τους πρόσφερε, μια τους έπαιρνε από μπροστά τους το καρότο’, ακολουθώντας μια αποπλανητική-τιμωρητική συμπεριφορά.

Τους έμαθε να αποφεύγουν τις δεσμεύσεις, υποσχόμενη πως θα τους κρατούσε για πάντα στον ‘μητρικό παράδεισο’ της.

11. Βασιλικός

Πρόκειται για άτομα που είναι μόνιμα αισιόδοξα, και γεμάτα ελπίδες, που ψάχνουν κάτω από κάθε πέτρα για να βρουν την φροντίδα και την στήριξη που χρειάζονται, και που ποτέ δεν είχαν.