Δυσλεξία

Η δυσλεξία είναι Σύμπτωμα, όχι ασθένεια.

Τι κοινό έχουν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ουόλτ Ντίσνεϋ, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Τόμας Έντισον; Τη δυσλεξία. Αν και πολλοί θα έλεγαν ότι αυτοί οι άνθρωποι γνώρισαν την επιτυχία παρά την ‘αδυναμία’ τους, ο Ρον Ντέιβις συγγραφέας του βιβλίου «Το χάρισμα της δυσλεξίας», υποστηρίζει ότι τα κατάφεραν χάρη σ΄ αυτήν….
Τα συχνότερα συμπτώματα δυσλεξίας είναι: δυσκολία στην ανάγνωση και γραφή, αντιστροφή των συμβόλων, ανορθογραφία, σύγχυση χρόνου και χώρου, αποδιοργάνωση και δυσκολία κατανόησης.
Η νοητική λειτουργία που προκαλεί τη δυσλεξία είναι κυριολεκτικά ένα χάρισμα, μια φυσική ικανότητα, ένα ταλέντο.
Τα δυσλεξικά άτομα έχουν αυξημένη ικανότητα αντίληψης και χρησιμοποιούν κυρίως το μη λεκτικό τρόπο σκέψης, δηλαδή σκέφτονται με εικόνες. Υπάρχουν δύο είδη λέξεων: αυτές που έχουν εικόνα και αυτές που δεν έχουν εικόνα. Η ανάγνωση μιας πρότασης με τη χρήση μη λεκτικής σκέψης δημιουργεί συμπτώματα δυσλεξίας. Όσο προχωρεί το διάβασμα τόσο πιο πολύ το άτομο μπερδεύεται και τελικά φθάνει στο «κατώφλι της σύγχυσης» της αποτυχίας και της παραίτησης, επειδή αποπροσανατολίζεται.